Lotharingiai quiche

Receptünkhöz használt Milli termék:


Hozzávalók

A lepénytésztához:

  • 20 dkg finomliszt
  • 15 dkg vaj
  • 1 db tojássárgája
  • csipetnyi só

A töltelékhez:

  • 2,5 dkg vaj
  • 30 dkg sovány szalonna
  • 2,5 dl Milli Főzőtejszín 20%
  • 3 db tojás
  • őrölt szerecsendió
  • só, bors

Elkészítés

A tésztához a lisztet és a sót egy tálba szitáljuk. Hozzáadjuk a teavajat, és kézzel elmorzsoljuk. Beleöntjük a tojássárgáját és 2-3 evőkanálnyi vizet. Fémspatulával addig kevergetjük, amíg a tészta kezd összeállni. Ezután kézzel alaposan összegyúrjuk a tésztát, majd fóliába csomagoljuk, és legalább 30 percre hűtőbe tesszük pihenni.

A gyúródeszkát belisztezzük, a pihentetett tésztát kör alakúra nyújtjuk, majd egy tortaformába helyezzük úgy, hogy a szélére is maradjon. A szélét egyenletesen visszanyomkodjuk, hogy legyen egy szélesebb pereme a tésztának. Sütés előtt a tésztát a formában még 10 percen keresztül pihentetjük, lehetőleg hűtőben.

A sütőt előmelegítjük 200°C fokra, a tésztára zsírpapírt helyezünk, és nehezéknek száraz babot, vagy rizst szórunk a formába. Így a tészta sütés közben nem fog felpúposodni. Vaksütéssel 10 percig sütjük a tésztát, majd eltávolítjuk a nehezéket és a zsírpapírt, és még 3 percig sütjük, amíg a tészta átsül, de nem barnul meg.

Eközben elkészítjük a tölteléket. A vajat megolvasztjuk, és az apró kockára vágott szalonnát megpirítjuk benne, majd papírtörlőn lecsöpögtetjük. A tojásokat hozzákeverjük a Milli Főzőtejszínhez, sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval ízesítjük. A szalonnát az átsült tésztára szórjuk, ráöntjük a tojásos masszát, és visszahelyezzük a tésztát a 180°C fokra állított sütőbe. Kb. 30 percig sütjük, a lényeg, hogy a töltelék megszilárduljon.

Az elkészült quiche-t 5 percig hagyjuk pihenni a tortaformában, mielőtt tálaljuk.

Jó étvágyat!