Rákóczi túrós

Receptünkhöz használt Milli termék:


Hozzávalók (42x30cm)

TÉSZTA:

  • 300 g kelt tészta süteményliszt
  • 100 g porcukor
  • 1 zacskó sütőpor
  • csipet só
  • 150 g margarin / vaj
  • 1 db tojássárgája
  • 1-2 ek tejföl
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 ek búzadara

TÖLTELÉK:

  • 600 g Milli rögös túró
  • 1 zacskó vaníliás cukor
  • ízlés szerint: reszelt citromhéj, cukor, mazsola
  • 3 db tojássárgája
  • 4 db tojásfehérje

DÍSZÍTÉS:

  • 3 db tojásfehérje
  • 120 g porcukor
  • sárgabaracklekvár

Elkészítés

1. A tészta száraz összetevőit összekeverjük, majd belemorzsoljuk a hideg margarint. Ezután hozzáadjuk az egy tojássárgáját, a tejfölt, az egy citrom reszelt héját és alaposan összedolgozzuk.

2. A tésztát lisztezett felületen tepsi nagyságúra nyújtjuk és a nyújtófára tekerve a kivajazott tepsibe helyezzük. A tetejét villával megszúrkodjuk és búzadarával enyhén megszórjuk.

3. A töltelékhez a túrót átpasszírozzuk / villával áttörjük és ízlés szerint citromhéjjal, cukorral, rumba áztatott mazsolával ízesítjük – még ekkor kóstoljunk! Ezután hozzákeverjük a tojássárgákat, majd a kemény habbá vert tojásfehérjét kisebb adagokban óvatosan beleforgatjuk.

4. A tészta tetején egyenletesen elsimítjuk a túrós tölteléket és alsó-felső sütési funkción, 210 °C-ra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük.

5. A díszítésre szánt tojásfehérjét félig felverjük (elkezd kifehéredni), majd a porcukrot apránként hozzáadva kemény habbá verjük. Csillagcsöves habzsákba töltjük, berácsozzuk vele a töltelék tetejét és visszatoljuk a sütőbe (kb. 5-10 perc), míg a tojáshab aranybarna színt nem kap.

6. A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni és a habrácsok közé szintén habzsákból (átpasszírozott) baracklekvárt nyomunk. A teljesen kihűlt süteményt megolajozott késsel tudjuk szépen felszeletelni.

Jó étvágyat!