Érdekesség
Milli forródrót
06 80 180 180
Milli forródrót:
06 80 180 180

Mi fán terem a kefir?

Hogyan fedezte fel magának az emberiség a savanyított tejtermékeket? Mi a különbség a joghurtok és a kefirek között? Miért élnek tovább az emberek a Kaukázusban? Miben más a kaukázusi kefir, mint a többi? Ha már erre a pár kérdésre megismeri a választ, biztos lehet benne, hogy sokat megtud az egészséges táplálkozásról és életmódról... De Ön ennél most sokkal több kérdésre kap választ...

Isteni szerencse

A savanyított tejtermékek kialakulásával kapcsolatban számos legenda, okfejtés és találgatás létezik. Egy biztos. A kifejt tejet őseink kezdetben nem tudatosan savanyították, hűtés hiányában magától megsavanyodott. Ha úgy tetszik, egy szerencsétlen esetnek köszönhetjük szerencsénket, vagyis a felfedezést, hogy a „savanyú tej” is fogyasztható. Sőt, később elődeink arra is rájöttek, hogy szomjoltóbb hatású a tejnél, ráadásul eltarthatóság tekintetében is felülmúlja azt. Mindezek után nem csoda, hogy az emberiség tudatosan is foglalkozni kezdett a tej savanyításával, illetve jótékony hatásai kutatásával.

Savanyítás felsőfokon

A savanyú tejtermékek mai változatai szabályozott körülmények között, különleges tejsavbaktérium-tenyészetek, úgynevezett kultúrák felhasználásával készülnek. A savanyítási művelet - amelyet akár otthon is elvégezhetünk - nagymértékben megnöveli a tej egyébként is jelentős táplálkozás-biológiai értékét, mivel ilyenkor a tejcukor részben lebomlik.

Törököt fogtunk!

A savanyított tejtermékek egyik, napjainkban talán legnépszerűbb fajtáját, a joghurtot valószínűleg az egykori törökök kísérletező kedvének köszönhetjük. Erre utal a mai, már a XI. századtól használt elnevezés, amelynek eredete a török "yogurut” szóból származik.

A joghurtokat és a joghurthoz hasonló savanyú tejkészítményeket tejsavbaktériumokkal állítják elő. Ezért is oly savanyúak natúr állapotban, hiszen a tejcukorból nagyobb mennyiségű tejsav képződik. Ugyanakkor éppen ez teszi őket alkalmassá ízesítésre, hiszen a nagyobb tejsavtartalom mellett jobban érvényesül a gyümölcsök jellegzetes íze. Nem hiába oly népszerűek mai, gyümölcsös változataik.

Még egy török!

A joghurthoz hasonlóan, valószínűleg a kefir is török „találmány”. Az elnevezés a "keif" szóból származik, mely ma is létezik a török nyelvben, jelentése kellemes, élvezetes.

A kefir nem csupán tejsavbaktériumokat, hanem élesztőgombát is tartalmaz, amely következtében a tejsav mellett széndioxid és kis mennyiségű alkohol is képződik benne. Ez utóbbi bár nem több 0,8 százaléknál, de bőséges, kb. 1 liternyi kefir fogyasztása után akár szondával is kimutatható.

A közepes hőmérsékleten szaporodó tejsavbaktériumokkal és élesztőgombákkal erjesztett kefirben közepes mennyiségű sav képződik, emiatt kellemesen savanyú ízű. A natúr mellett már hazánkban is kaphatók ízesített változatai is.

A kaukázusi rokon

A kaukázusi kefir a normál kefirekhez hasonlóan tejsavbaktériumokat, és élesztőgombát tartalmaz. Speciális összetevőinek köszönhetően azonban lényegesen több szén-dioxid keletkezik benne, mely folyamat még a hűtés és a csomagolás után sem áll le. Ezért is van, hogy a Milli Kaukázusi Kefir doboza csak úgy duzzad az „életerőtől”.

A természetesen képződő szén-dioxidnak köszönhetően a kaukázusi kefir nemcsak finom, hanem rendkívül frissítő is, így pozitív hatást gyakorol az közérzetünkre. Felbontás előtt ezért ne felejtsük el jól felrázni a dobozt, mert így keverhetjük össze az italt a szén-dioxiddal, és érhetjük el az egyedülállóan friss, pezsgő ízt.

(Forrás: Nők Lapja Cafe)

Termékeink

Márkatörténet

A Milli a magyar tejtermék piacon olyan jól bevezetett, ismert márkaként van jelen, amely a legtöbb tejtermék kategóriát átöleli: a tejszínen, joghurtitalon, vajkrémen vagy kefiren át egészen az ínycsiklandó desszertekig.

tudtad-e?
...hogy egy kis doboznyi Milli vaníliás krémtúró 3,1 dl tejet* tartalmaz?
* 90g termékhez felhasznált tejmennyiség
tudtad-e?
...hogy a ‘60-as években csupán 3-4 napos volt a krémtúrók szavatossági ideje?
tudtad-e?
...hogy a kefir szó a török “keif” szóból ered, melynek jelentése kellemes, élvezetes?
tudtad-e?
...hogy a Janga a Kaukázus egyik hegycsúcsa?
tudtad-e?
...hogy egy kiadós reggeli fedezi a napi energia- és tápanyagszükséglet 30%-át?
tudtad-e?
...hogy napi két deciliter tej fedezi a napi ajánlott kalciummennyiség és B12-vitamin 30%-át?
tudtad-e?
...hogy a legenda szerint a “kefirmagvakat” Mohamed próféta adományozta a Kaukázusban élő hívő embereknek?
tudtad-e?
...hogy a könnyebb habbá verhetőség érdekében a habtejszínt felhasználás előtt 12 órán keresztül javasolt hűteni 1-5°C-on?
tudtad-e?
...hogy a túró a friss sajtok közé sorolt termék?
tudtad-e?
...hogy sűríteni nem csak liszttel lehet? Keverj el tojássárgáját light tejszínnel, és ezzel habard be a fogást! Ugyanolyan krémes lesz az ételed.
tudtad-e?
...hogy a tejszín számos koktél és jégkrém alapanyaga?
tudtad-e?
...hogy átlagban 6 liter tejből készül 1 kg túró?
tudtad-e?
...hogy a zsírszázalék a legfőbb különbség a főző és a habtejszín között? A főzőtejszín esetében 20%, míg a habtejszínnél minimum 30%.
tudtad-e?
...hogy a ‘60-as években napi 200 kg Krémtúrót gyártottak, ma pedig már napi több mint 13.000 kg készül?
tudtad-e?
...hogy a magyarok évente több, mint 27 millió darab Krémtúrót esznek?
tudtad-e?
...hogy a Krémtúró népszerűsége töretlen a ’60-as évek óta?
tudtad-e?
...hogy a Milli Vaníliás Krémtúró palacsinta tölteléknek is kiváló?
tudtad-e?
...hogy egy kis doboznyi Milli vaníliás krémtúró 3,1 dl tejet* tartalmaz?
* 90g termékhez felhasznált tejmennyiség