Burgonya
gratin
Milli forródrót
06 80 180 180
Milli forródrót:
06 80 180 180

Hozzávalók
4 adaghoz
5 dl tej
3 babérlevél
fél csokor friss kakukkfű
3 gerezd fokhagyma (zúzva)
1 kg burgonya
2 dl Milli Tejszín 30%
7 dkg vaj
só, bors, cayenne bors
frissen reszelt szerecsendió, ízlés szerint
Hasznosnak találtad ezt a receptet?
Oszd meg ismerőseiddel is!
Elkészítés
Lábosba öntjük a tejet, és beledobjuk a babérlevelet, kakukkfüvet és a zúzott fokhagymát. Közepes hőmérsékleten 5 percig forraljuk. Ekkor félrehúzzuk a tűzről és picit állni hagyjuk, hogy a fűszernövények átadják ízüket a tejnek. Ezután már el is távolíthatjuk a babérleveleket és kakukkfű ágakat.

A burgonyát olyan vékonyra szeletekre karikázzuk, amennyire csak tudjuk. (Szeletelés után pedig már nem mossuk meg újra, mert elveszítheti a szükséges keményítő tartalmát.) Belerakosgatjuk a tejbe, majd visszahelyezzük a tűzre és kis lángon elkezdjük melegíteni. Gyöngyöztetjük, miközben néha megkeverjük, hogy a burgonya szeletek ne ragadjanak le. Mikor a tej sűrűsödik, hozzáadjuk a tejszínt és a vajat, majd óvatosan megrázzuk a lábost, hogy jól összekeveredjenek a hozzávalók. (nem kevergetjük inkább, nehogy széttörjön a krumpli). Sózzuk, borsozzuk, cayenne borssal és szerecsendióval ízesítjük.

A félkész keveréket tepsibe öntjük, és a burgonyaszeleteket rétegezve úgy rendezzük el, hogy a tejszínes szósz szépen ellepje. 110 fokos sütőben kb. 2 órán keresztül sütjük. Az utolsó 10 percben felső grillfokozaton aranybarnára pirítjuk a tetejét.

Jó étvágyat!


Forrás: Chefparade Főzőiskola

Receptünkhöz használt Milli termék:

Milli Tejszín 30%
500ml
Bővebben »
Hasznosnak találtad ezt a receptet? - Oszd meg ismerőseiddel is!
További receptek

Receptünkhöz használt Milli termék:

Milli Tejszín 30% 500ml